Energy Science – UU

Als je dit leest sta je waarschijnlijk op een spannend punt in je leven. Er moet weer iets gekozen worden! Gelukkig heb je de eerste stap al gezet, anders zou je dit niet aanklikken. Ik ben Eliane en ik hoop je te helpen in je keuzeproces voor een vervolgopleiding door je wat meer vertellen over de master Energy Science en waarom ik deze master heb gekozen na Natuurwetenschap & Innovatiemanagement (NW&I).

Gedurende de NW&I-bachelor (met de Energie & Transport track) kwam ik erachter dat ik in mijn vervolgopleiding iets meer specialistische en technische diepgang zocht. Daarnaast begon mijn interesse in innovatietheorieën en -systemen plaats te maken voor interesse in duurzame energie. Voor mij vielen daarom innovatie-gecentreerde masters zoals Sustainable Business and Innovation en Innovation Sciences vrij snel af. Masters meer richting duurzame energie zijn in Utrecht Energy Science en Sustainable Development met de track Energy & Materials. Omdat de vakken buiten de Energy & Materials track van Sustainable Development mij minder aanspraken dan de vakken van Energy Science viel voor mij de keuze op Energy Science.

Mocht je nog niet afgehaakt zijn na het lezen hiervan, laat je dan ook eens informeren over de master Complex Systems Engineering and Management aan de TU Delft! Die is met de track Energy enigszins vergelijkbaar met Energy Science (ik had alleen zelf op dat moment niet zo’n zin om naar Delft te gaan maar laat dat je vooral niet ontmoedigen).

Voor het omschrijven van de inhoud van Energy Science werp ik graag de schijnwerpers op een handvol representatieve vakken. Let er wel op dat opzet van de master kan zijn veranderd tegen de tijd dat je dit leest, dus check vooral de website. In het algemeen zijn de eerste vakken van de master meer gericht op natuurkunde en scheikunde, terwijl je verder in de master meer gaat modelleren en toepassen.

In de eerste periode word je al lekker in het thermodynamische diepe gegooid met Energy Conversion Technologies I, bijgenaamd “Thermo on steroids”; een verdieping op het bachelorvak Applied Thermodynamics and Energy Conversions. Dit vak wordt door veel mensen gezien als het meest uitdagende vak van de master, dus dat heb je dan ook meteen weer achter de rug. Energy Conversion Technologies II volgt die periode erna waarin je leert hoe bijvoorbeeld zonnepanelen, windmolens of energieopslagmethodes werken. Naast dit vak volg je ook Advanced Energy Analysis, voortbouwend op de kennis die je bij het bachelorvak Energy Analysis hebt opgedaan. Hier leer je analysemethodes voor allerlei vraagstukken rondom energie. Later volgt Energy Systems Modelling, dat je een goed overzicht geeft hoe je energiesystemen kunt modelleren. De flinke dosis kennis die je hebt opgedaan bij bovengenoemde vakken kun je meteen toepassen bij het Consultancy Project om je eerste jaar af te sluiten.

Daarnaast is er zoals bij de meeste masters vrije keuzeruimte, in te richten met keuzevakken en eventueel een stage. Voor beide opties zijn er ook mogelijkheden om dit in het buitenland te doen, hier moet je zoals gewoonlijk wel vroeg bij zijn en aardig wat tijd in steken om te regelen. Veel studenten kiezen net zoals ik om een deel van de vrije keuzeruimte te spenderen aan een stage omdat een stage een unieke en leerzame opstap biedt richting de arbeidsmarkt. Je eindigt met een scriptie van 30 of 45 EC (21 of 31.5 fulltime weken) waarin je zelf kunt kiezen in welk onderwerp je je wil verdiepen en eventueel welke vaardigheden je nog op zou willen doen.

Hopelijk heb je na het lezen hiervan een helderder overzicht van de master Energy Science! Neem vooral rustig de tijd voor je keuze en schroom niet om vragen te stellen aan studenten van Energy Science, bereikbaar via bijvoorbeeld info@nrg-utrecht.nl.

Heel veel succes met je keuze!

Eliane