Bart in Maleisië

Bart in Maleisië

Hi, ik ben Bart, 21 jaar en ik ben 4e jaars student. Al met het kiezen van mijn bachelor wist ik dat ik graag op exchange wilde. NWI was geschikt om een exchange te doen. In jaar 1 ben ik gaan kijken hoe ik dit planningstechnisch wilde gaan aanpakken. Ik heb besloten mijn bachelor in vier jaar te doen in plaats van drie jaar. Dit gaf mij de ruimte om een half jaar weg te gaan. Op 14 februari was het zover: ik stapte op het vliegtuig om een semester in Maleisië te gaan studeren, Kuala Lumpur. Het kiezen van een exchange programma is soms lastig en chaotisch. Op de website van de UU staat een lijst van a tot z waar je heen kunt. Ik had bedacht dat landen als Australië en Noorwegen te veel zouden gaan kosten; zulke landen heb ik dus afgeschreven. Zo had ik al een stuk kleinere lijst om door heen te gaan. Mijn andere idee was dat ik graag vakken wilde volgen die op welke manier dan ook te maken hadden met het land of de stad waar ik zat. Ik had Kuala Lumpur, Thessaloniki en Sint-Petersburg op het lijstje staan. Uiteindelijk heb ik gekozen voor Kuala Lumpur en daar heb ik totaal geen spijt van gehad. In Kuala Lumpur en Maleisië is enorm veel te doen. Onze exchange groep bestond uit zo’n 25 mensen uit allerlei verschillende landen. Met hen heb ik weekendtrips gedaan, uit geweest, lekker gegeten en gestudeerd. Ik studeerde aan Monash University en full-time studenten daar kwamen uit alle hoeken van Azië. Ik had op een moment een lunch groepje bestaande uit iemand uit India, Malediven, Brunei en Maleisië. Het was nooit stil, want het ging altijd over de verschillende gebruiken van iedereen en het eten wat je lekker vond. Dit laatste vonden ze aan de Nederlandse kant maar al te raar, want alleen zout en peper over je stamppot is toch enorm smaakloos? Zoals eerder gezegd heeft Maleisië enorm veel te bieden, ik heb heerlijke eiland tripjes gehad, leuke steden en dorpjes gezien en ook nog theevelden en jungles. Vanwege de centrale ligging in Zuidoost-Azië was een trip naar het buitenland ook mogelijk. Met twee vrienden vertrok ik naar het Noordelijkste eiland van Indonesië, Sumatra. Hier hebben we een meerdaagse jungle trekking gedaan en we hebben orang oetans gezien, absoluut een hoogtepunt van mijn reis. De vakken tijdens het studeren waren interessant ingericht. In Nederland ben ik gewend dat out-of-the-box denken erg gewaardeerd wordt en dat dat, ook voor de docent, tot veel interessante en verscheidene verslagen leidt. In Maleisië was dit anders en moest je gewoon de opdracht volgen. Een vak, leadership in Asia, was wel erg leuk en interessant. Aan het begin van de exchange werd ons al verteld dat de Aziatische studenten soms erg verlegen konden zijn en onze directheid niet helemaal snapte. Direct je mond open trekken en die luide Hollander uithangen moest dus af en toe wat minder. Bij dit vak was daar precies een goede balans in, onze docent was erg goed in vragen stellen en kon de volledige klas goed meekrijgen. De Aziatische studenten waren enorm gedreven en gemotiveerd, dit was gaaf om te zien, maar soms ook lastig om mee te werken aangezien de mindset van mij en hen anders waren. Uiteindelijk heeft dit ook wel mijn exchange gemaakt en heb ik daar veel van geleerd. Dit was waarschijnlijk anders geweest als ik bijvoorbeeld naar Thessaloniki was gegaan met waarschijnlijk alleen maar Europese studenten. De cultuur, de werkethiek, het eten etcetera is allemaal anders in Maleisië. Ik vond dit heel vet en dit heeft mij zeker bepaalde punten laten inzien. Het heeft mij laten inzien wat ik enorm waardeer in Nederland, maar ook juist het tegenovergestelde. Het heeft mij daarnaast ook een spiegel voorgehouden wat mijn eigen kwaliteiten en kritiekpunten zijn. Dit zal ik ook zeker meenemen naar dingen die nog komen in mijn studie, of later in mijn werk. Met het uitzoeken van een exchange komt af en toe veel chaos op je af. Wees niet bang om vragen te stellen, zo maak je het voor jezelf een stuk makkelijker. Iedere bestemming zal uiteindelijk onvergetelijk worden en zal plus en minpunten hebben. Kijk bij jezelf wat voor invulling je je exhange wil geven en zoek deze punten in een bestemming en in een juist programma. Voor op de exchange zelf: laat alles op je af komen en doe waar je zelf zin in hebt. Het is soms wat veel, je voelt je soms wat minder, maar dat hoort er allemaal bij en maakt juist jouw exchange zo interessant!

bart 2