Geert in Kuala Lumpur

Geert in Kuala Lumpur

Hey, Ik ben Geert en ik ben naar Kuala Lumpur, Maleisië gegaan voor mijn minor in het eerste semester van mijn 3de jaar. Een zeer betaalbare locatie waar ik iedere dag uiteten ging in een hele interessante cultuur in het futuristische deel van Kuala Lumpur. De minor gaf mij ook de mogelijkheid om naar Australië te gaan en te backpacken door de Filipijnen, Indonesië, Laos, Thailand en Vietnam. 

Laten we beginnen bij het begin, de keuze voor Maleisië is ontstaan uit de behoefte om buiten Europa mijn minor te doen, maar ook ergens waar het betaalbaar was. Toen ik door de lijst van buitenlandse universiteiten keek kwam ik terecht bij Monash Maleisië, wat voldeed aan mijn criteria en was helemaal verkocht nadat ik me had ingelezen. Ik had ook Korea en Canada opgeven, maar ik wilde echt graag naar Maleisië. Ik was uiteindelijk geselecteerd en heb heel strak mijn mailtjes in de gaten gehouden (want dat werd op ons hard gedrukt en dat was nodig). Uiteindelijk was alles geregeld (kamer, visa, aanmelding) en ik was klaar om te gaan.

Ik ging al in juli omdat Monash van origine een Australische universiteit is waardoor de zuidelijk halfrond kalender wordt aangehouden (wat ik achteraf heel fijn vond). Na heel veel gezeur met vliegen, was ik aangekomen in Kuala Lumpur. Daar waar het altijd 30 graden is, luchtvochtigheid door het dak, ze links rijden ander stopcontact en hele andere cultuur. Het was echt een sprong in het diepe, wat ik zelf wel leuk vond. Monash Maleisië zit in Sunway, een buurt in de periferie van Kl (zoals de locals Kuala Lumpur noemen). Alles wat je nodig had zat in de buurt en meer, een luxe shopping mall met ijs skatebaan, huizing met infinity pool voor 250 euro en een foodcourt waar je makkelijk voor 2 euro kon eten en echt lekker voor 4 euro.

Ik had uiteindelijk een accounting, communicatie, duurzaamheids en public relations vak gehad, omdat je de eerste 2 weken nog kon switchen van vakken, de universiteit rade zelf aan om makkelijkere vakken te doen om meer te kunnen genieten van de uitwisseling, mijn vakken waren daardoor allemaal 1ste jaars introductie vakken waarmee ik al mijn 30 ETCS heb gehaald.

Reizen vanuit KL is heel makkelijk en goed te betalen, er rijden bussen voor 3-10 euro door het hele land dus je kan makkelijk overal komen binnen Maleisië, verder zijn de lokale ubers (Grab) je beste vriend om rond te komen en maar natuurlijk, goed betaalbaar. Ook heeft KL een groot vliegveld waar Air Aisa (lokale Ryan Air) zijn hoofdbasis heeft, waardoor je makkelijk heel (Zuid-Oost) Azië door reist, de centrale locatie zorgde ook voor dat ik (relatief) goedkoop naar Australië kon in mijn semester break. Doordat ik al in juli begon, was ik in Oktober klaar en kon ik 2-3 maanden backpacken door Azië.

Uiteindelijk ben ik heel blij met mijn keuze, heb ik heel veel geleerd, vooral op persoonlijk vlak en durf ik met zekerheid te zeggen dat ik sterker in mijn schoenen terug ben gekomen uit Azië. Uiteindelijk is het iets duurs en je bent minimaal 5000 euro kwijt, maar dit is ook een once in your lifetime opportunity.