Sustainable Business & Innovation – UU

Sustainable Business & Innovation - UU

Hoi! Mijn naam is Robbert. Ik ben in 2021 met de masteropleiding Sustainable Business & Innovation (SBI) begonnen. Nadat ik NW&I had afgerond was ik op zoek naar een vervolgopleiding die wel op innovatie gericht was. Gedurende de bachelor merkte ik dat ik de meeste energie kreeg van de casussen waar duurzame innovaties aan bod kwamen. Het maakte eigenlijk niet uit hoe, in welke hoedanigheid of welke sector; ik vond het leuk om na te denken over bedrijfsvoering en hoe je met innovaties dat duurzamer kan maken. Ik wilde graag een opleiding die praktischer ingesteld was dan NW&I, nog wel het sociale en samenwerkende aspect van de opleiding had en meer focus had op duurzaamheid. Zodoende viel de keus vrij snel op SBI.

Deze masteropleiding gaat verder met innovaties, maar gespecialiseerd op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Denk dus niet alleen aan minder uitstoot, maar ook aan gelijkheid, transparantie en gebruik van grondstoffen. Bij SBI komt dit allemaal aan bod. Bij ieder vak wordt er op een specifiek facet van duurzame bedrijfsvoering gefocust. Dit varieert van het leren van de grondbeginselen van een Life Cycle Analysis en de wereld van ecolabels en greenwashing tot aan het (be)sturen van duurzame transities. In mijn ervaring waren de docenten gemotiveerd en enthousiast in het overbrengen van de stof en drongen vaak aan tot kritische discussies in de collegezalen. Het is heel interessant om op zo’n hoog niveau te praten en na te denken over duurzame implementaties. Ik kijk met veel plezier terug op het volgen van deze opleiding en heb zin om de opgedane vaardigheden toe te passen in het bedrijfsleven.

Ten slotte, om een tip mee te geven aan iedereen die twijfelt: praat met een student die momenteel de opleiding volgt. Zij zijn in staat je vak voor vak te vertellen wat er aangeleerd wordt, hoe de sfeer is en wat voor opties zij voor zich zien in een verdere carrière. Zo krijg je in mijn ogen een goed beeld van wat de studie allemaal te bieden heeft. Succes met kiezen!