Trackkeuze Life Sciences – Wouter

Hi, ik ben Wouter, derdejaars NWI’er en heb gekozen voor de Life Sciences track. Op de middelbare school had ik een Natuur & Techniek profiel. In de laatste paar jaar dat ik op de middelbare zat volgde ik natuurkunde en geen biologie. In die tijd had ik een aantal docenten voor natuurkunde waar het voor mij niet mee klikte waardoor ik over tijd een achterstand kreeg in het vak en het steeds minder leuk begon te vinden. Dit ondanks dat ik dit vak eerst het leukste vak vond van mijn pakket. Over het algemeen raakte ik uitgekeken op natuurkunde, dus toen ik een keuze moest maken voor een track besloot ik al snel dat ik liever de Life Sciences kant op wilde. De Life Sciences track vakken zijn moleculaire celbiologie, humane biologie, ziekte & medicijnen en management life sciences innovations. Moleculaire celbiologie en humane biologie zijn de fundamentele kernvakken, hierin leer je over de werking van de cel en het menselijk lichaam. Dit waren voor mij erg leuke vakken, ik vond het leuk om te leren over het lichaam en hoe het werkt, vooral omdat het gesprekken met mijn vriendin over haar studie (diergeneeskunde) een stuk makkelijker maakte omdat ik zowaar begon te begrijpen waar ze het over had. Ziekte & medicijnen en management of life sciences innovations waren ook interessant maar in mindere mate dan de andere twee. Ik heb nu achteraf moeite om de twee van elkaar te onderscheiden omdat ze nogal nauw op elkaar aansluiten. Beiden gaan over hoe medicijnen op de markt komen en dan voornamelijk over de regulatie in de sector. Dit was interessant en voegde veel toe aan latere projecten, maar was op het moment zelf niet het leukste ooit om te leren. Tot nu toe heeft de Life Sciences track me een hoop leuke ervaringen opgeleverd, zo heb ik een project kunnen doen over hoe een nieuwe voetprothese op de markt kan komen. Ook heb ik allerlei leuke connecties kunnen maken met mensen in mijn omgeving die in de zorgsector actief zijn. Bijvoorbeeld de buurvrouw van mijn ouders die bezig blijkt te zijn met een kankermedicijn vanuit het LUMC naar de markt te brengen, recht in het straatje van een NWI’er dus.

De keuze voor Life Sciences of Energie & Transport is voor veel van ons lastig, voor mij viel dit gelukkig mee, maar het beste advies dat ik over het maken van deze keuze kan geven is: Ga praten met mensen in jouw persoonlijke omgeving in beide sectoren. Dit kan je helpen inzicht te krijgen in het soort werk waar je na je studie mee te maken krijgt en of je dat leuk vind. Wel belangrijk om te onthouden is dat deze keuze voor je uiteindelijke carrière niets hoeft te betekenen. Tijdens je studie dwingt het je helaas om projecten en je thesis binnen je track te doen, maar na je studie kan je altijd nog een andere kant op. Mijn tante is bijvoorbeeld afgestudeerd in bouwkunde en werkt nu als procesmanager in een farmaceutisch bedrijf. Je diploma is vooral een bewijs dat je intelligent bent en in staat bent nieuwe informatie (zelfstandig) tot je te nemen. Ook kun je altijd nog een minor gaan doen die de andere kant op gaat, let hierbij wel goed op de ingangseisen van de minor. Al met al is de keuze van je track niet de belangrijkste keuze ooit, al is het wel makkelijker om gemotiveerd te blijven tijdens de studie als je het daadwerkelijk leuk vind.

Ik hoop dat het verhaal achter mijn keuze je helpt met het maken van jouw keuze. In ieder geval wens ik je veel succes met je keuze en met de rest van de studie.